Er zijn zoveel verschillende vormen van raambekleding op de markt dat het best wel moeilijk is hierin een goede keuze te maken. Hierbij gaat het niet alleen om jouw persoonlijke voorkeur voor een bepaalde soort, maar ook het type woning waarin je woont en je interieurstijl spelen hierin een rol. Het beste kijk je daarom ook eerst eens op Pinterest of in woonmagazines hoe een en ander gecombineerd wordt. Misschien zal je dan tot de conclusie komen dat je beter kan kiezen voor plissés of shades, in plaats van een traditioneel rolgordijn. Ook wij staan je graag bij met het maken van een juiste keuze en geven je 5 tips.

Tip 1. Bepaal de functie van je raambekleding

Raambekleding is meer dan alleen een leuk stukje doek voor de ramen tegen de inkijk. Naast decoratieve functies beschikken veel soorten raambekleding ook over isolerende eigenschappen. Op warmte- en kou-werend gebied is de beste keuze de traditionele vitrage/overgordijncombinatie of duettes. Je kan ook een wat dikker rolgordijn op maat nemen met een vliesdunne aluminium coating aan de buitenzijde die isoleren ook prima.

Tip 2. Probeer met de raamdecoratie iets toe te voegen

We weten allemaal dat verticale lijnen een kamer optisch hoger doen lijken en breedtestrepen een meer ruimtelijke aanblik geven. Drukke printen en felle kleuren maken een kamer aan de ene kant gezelliger maar optisch ook kleiner. Dit laatste geldt ook voor lange gordijnen. Voor een kleine kamer kies je daarom het best een raambekleding tot op of net onder de vensterbank. Tenslotte is het raadzaam de kleuren uit je interieur op subtiele wijze terug te laten komen in de de raambekleding. Je creëert op die manier een balans tussen de raamdecoratie en je inrichting.

Tip 3. Kies de goede maatvoering

Het klinkt als heel vanzelfsprekend, kies de goede maatvoering. Hoe vaak echter kopen we een rolgordijn dat wel past, maar eigenlijk net niet helemaal. Of, wat je ook vaak ziet met raamdecoratie van de bouwmarkt is de zogenaamde makkelijk op maat te maken raambekleding. Vol goede moed knippen we met een keukenschaar links en rechts een paar centimeters van onze jaloezieën af om vervolgens tot de conclusie te komen dat: A, we niet feilloos recht hebben kunnen knippen en B, de ladderkoorden of banden wel heel erg uit het midden zijn komen te zitten. Kortom, koop je raambekleding altijd op maat van je raam of kozijn. Een rolgordijn op maat hangt niet alleen mooier, het gaat ook veel langer mee.

Tip 4. Raambekleding met een beschermende coating voor badkamer en keuken

In de badkamer en keuken heeft raambekleding meer te lijden dan in andere ruimten. Onder de invloed van vetten en vocht wordt textiel veel sneller aangetast. Kies voor deze ruimten rolgordijnen op maat die voorzien zijn van een speciale vuil- en vochtwerende coating. Deze voorkomt bacterie- en schimmelvorming, doordat er zich geen vocht in het textiel kan ophopen. Voor de keuken geldt hetzelfde wat betreft de inwerking van zuren uit kleine vetdeeltjes die tijdens bakprocessen in de lucht komen.

Tip 5. Kijk naar de mogelijkheden van de raamdecoratie

Gordijnen schuif je open en dicht en daar heb je het mee gehad. Jaloezieën bieden al meer mogelijkheden. Door het kantelen van de lamellen kan je immers de lichtinval prima onder controle houden en een jaloezie kan je tot elke gewenste hoogte laten zakken of optrekken. De meest uitgebreide mogelijkheden heb je echter met duorolgordijnen, plissés, shades en duettes. Deze kan je zowel langs boven laten zakken als optrekken. Top down bottom up noemen ze dat. Zo regel je niet alleen perfect de lichtinval, maar creëer je ook een prettige privacy zonder dat je zelf het zicht naar buiten verliest.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *