Mijn partner en ik zijn wat je noemt ‘handige doe-het-zelvers’. Door onze interesse in andere culturen en het niet te bang zijn om eens te experimenteren met afwijkende kleuren is ons huis en omliggende tuin een heuse wereld op zich geworden. Een oase van rust die we onder ons ook wel de ‘Sweerswereld’ noemen. Hier komen we tot onszelf na een drukke werkdag en vind ik de inspiratie voor deze lifestyle blog. Ons laatste project betrof de erfafscheiding met de buren. Onze voorkeur ging uit naar hout, we houden immers van natuurlijke materialen. Het mocht alleen geen doorsnee schutting worden die je elke X jaar een behandeling met het een of ander beschermmiddel moest geven. We wilden er namelijk tevens een pergola op aansluiten en het geheel laten overgroeien met een trompetbloem en een blauweregen. Daar dit houtige klimplanten zijn die pas echt mooi worden na een paar jaar moest het een houtsoort worden die op zou gaan in de begroeiing.

Buitenhout waar je niets aan hoeft te doen

Na wat research bij de diverse houtspecialisten is onze keuze gevallen op Douglas Hout. Dit hout is een betaalbare matig duurzame houtsoort en bovendien CE gekeurd. Hout van de Douglasspar is over het algemeen van Europese oorsprong. In de loop van de jaren krijgt het een mooie satijnachtig glanzende grijze kleur en wordt er een levensduur van 10 tot 15 jaar gegarandeerd. Een groot voordeel is dat het hout niet voorbehandeld is met het een of ander chemisch middel en je er zelf ook niet met een impregneermiddel achteraan hoeft. Een meer ideale houtsoort konden we dus niet vinden voor onze erfafscheiding. De houtspecialist heeft ons natuurlijk nog veel meer verteld over deze mooie bleek- tot rozebruine houtsoort. Dat wil ik hier ook graag met je delen. Hout van de Douglasspar is momenteel een van de meest gebruikte houtsoorten voor spantconstructies, deuren en kozijnen en de fabricage van multiplexplaten. Als buitenhout zien we het voornamelijk terug als tuinhout, potdekselwerk voor tegen gevels, terrasoverkappingen en tuinafscheidingen. Douglas Hout is te verkrijgen in meerdere sterkteklasses en uitzonderlijk lange lengtematen. De Douglasspar bereikt namelijk makkelijk hoogtes van 40 meter of meer. De hoogste boom van Nederland, met 50 meter, is trouwens ook een Douglasspar en staat op het Koninklijk landgoed Het Loo.

Plantenbak en voedertafel

Zoals altijd bij een doe-het-zelfklus hadden we een hele berg restanten van balken, balkjes en rabatdelen over. Terwijl je met het ene bezig bent ontspruiten er vaak al weer nieuwe ideeën voor het volgende. Het is immers zonde om zulk mooi hout zomaar op te stoken in de vuurkorf. We hebben er daarom nog wat plantenbakken en een voedertafel voor de vogels van gemaakt. Ja, we hebben onze vakantie deze zomer nuttig besteed. Deze keer eens geen Costa del Sol, maar lekker creatief bezig geweest met Douglas Hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *