Is bedsharing het nieuwe slapen voor de toekomst? In ons land is het niet echt de gewoonte dat alle gezinsleden bij elkaar in een kamer slapen. In veel culturen is het, al dan niet door ruimtegebrek, heel normaal dat kleine kinderen bij de ouders in de kamer de nacht doorbrengen. De laatste tijd is er zich echter ook in de westerse wereld een trend aan het ontwikkelen, waarbij ouders openlijk toegeven hun slaapkamer met hun kroost te delen. Ten eerste is het een stuk makkelijker met een baby die nog nachtvoeding nodig heeft, als je het babybedje gewoon naast je hebt staan en ten tweede merken veel co-sleepingouders dat ook grotere kinderen, wanneer ze niet alleen hoeven te slapen, overdag aanmerkelijk rustiger zijn.

Een balletje kan raar rollen

Een en ander begon eigenlijk te spelen eind 2016, toen een Texaanse moeder, genaamd Elizabeth Royce, haar zelfbouw familiebed lanceerde op de sociale media. Nadat Royce overstelpt werd met vragen over hoe ze het gedaan had, plaatste ze een handleiding op internet. Het betrof een uiteenzetting voor een bed voor zeven personen, samengesteld uit twee halfhoogslapers en een paar extra gewone bedbodems en matrassen van woonwarenhuis Ikea. Toeval of niet, presenteerde ook Ikea rond dezelfde tijd in zijn wooncatalogus zelf een familieslaapkamer. Weliswaar niet met een groot familiebed, zoals bij Royce, maar wel met alle slaapmeubelen voor het hele gezin in een kamer.

Familiebed op maat

Vanzelfsprekend is niet iedereen zo handig en dat hoeft ook niet. Slaapkamerspecialisten zien het familieslapen blijkbaar als een gat in de markt, want er komen steeds meer kant-en-klare oplossingen. Zo zijn er al losse bedden die je makkelijk aan elkaar schuift, aanhaakbedjes voor de allerkleinsten en er is zelfs al een gezinsbed boxspring XXXXL. Zo kan je als een boxspring laten maken van 3 meter breed en 2 meter lang. Meer nog dan traditionele bedbodems zijn boxsprings de meest ideale bedden voor het samenstellen van een familiebed. Boxsprings worden namelijk nog altijd met de hand in elkaar gezet, waardoor de veringssystemen makkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Met een mooie stoffering erover zie je dan helemaal niet dat je familiebed eigenlijk meerdere losse aaneengekoppelde boxsprings zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *