Naast sporten op het land kun je natuurlijk ook op en in het water sporten. Er zijn tal van verschillende watersporten die al heel lang beoefend worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan surfen, duiken en zeilen. Daarnaast zijn er de laatste decennia echter ook heel veel verschillende sporten bij gekomen. Suppen is er daar één van. Deze sport is de laatste jaren ontzettend populair geworden en steeds meer mensen, jong en oud, besluiten om het eens te proberen. Het is dan ook de snelst groeiende watersport van dit moment. Maar wat is het dan precies? En wat heb je er voor nodig?

Wat is suppen

Suppen is een nieuwe golfsurfvorm waarbij je niet zit of ligt, maar staat. Je gebruikt daarbij een golfsurfplank die minimaal drie meter lang is én een peddel. Bij het normale golfsurfen is het de bedoeling dat je met je armen peddelt. Dit doe je gewoonlijk liggend of knielend op de plank. Bij suppen sta je echter op de plank waardoor het soms lastig is om je evenwicht te bewaren op de golven. Je hebt daardoor ook een lange peddel nodig. Wanneer je wilt gaan suppen, begin je meestal bij kleine golfjes of zelfs op binnenwater. Wanneer je het wat beter onder de knie hebt, kun je ook grotere golven gaan proberen. Het is zelfs mogelijk om het indoor te leren.

Materiaal

Wil je beginnen met suppen? Dan moet je allereerst natuurlijk wel beschikken over het juiste materiaal. Dat betekent dat je een surfplank dient te hebben van minimaal 3 en maximaal 4.5 meter. Daarnaast is het belangrijk dat je stabiel op de plank kunt staan. Daarom is een volume tussen de 120 en 300 liter vereist. Verder heb je ook een peddel nodig. Omdat je staat is deze peddel meestal behoorlijk lang, tussen de 180 en de 230 centimeter. Qua kleding zijn wetsuits het meest handig wanneer je gaat suppen. Daarmee kun je de kou én het water namelijk eenvoudig tegenhouden. Dat is vooral belangrijk wals je gaat suppen terwijl het geen hartje zomer is. Bovendien bieden wetsuits ook nog een bepaalde mate van bescherming. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *