Slapen doen we veel. Ongeveer een derde van ons leven! Stel dat je negentig jaar wordt, dan heb je zo’n dertig jaar op bed gelegen… Een comfortabel matras dat bij jou past, is dus geen overbodige luxe. Want zo slaap je als een roos en word je fris wakker.

Soorten matrassen

Loop een beddenwinkel in, of bezoek er één online, en je ziet dat er een enorm aanbod van matrassen is. Ze verschillen vooral in prijs en vulling. De één heeft bijvoorbeeld een binnenvering, de ander een foamvulling: koudschuim, traagschuim (memory foam) of PE-schuim. Welk matras bij jou past, hangt vooral af van je wensen en je lichaamsbouw.

Warm of koel slapen

Een matras met een binnenvering, zoals een pocketvering, staat erom bekend dat deze goed ventileert. Ideaal voor als je het ’s nachts snel warm hebt. Heb je het juist vaak koud? Dan is een foammatras voor jou misschien fijner. Deze schuimmatrassen vormen zich ook nog eens naar jouw lichaam. Ze geven overal precies genoeg ondersteuning.

Matras voor jouw lichaamsbouw

Naast deze ademende eigenschappen, let je bij de aankoop ook op de hardheid van een matras. Ben je licht van gewicht? Dan ligt een hard matras waarschijnlijk niet zo comfortabel. En let ook op de afmeting van je matras. Gemiddeld moet hij zo’n twintig centimeter langer zijn dan jouw lichaamslengte.

Topdekmatrassen

En naast al deze matrassen, kun je ook nog kiezen tussen allerlei topdeksmatrassen. Deze dunne matrassen leg je bovenop je ‘normale’ matras. Ideaal voor als je huidige matras versleten is. Zo slaap je weer zacht en comfortabel. Maar ook bescherm je hiermee je basis matras tegen vocht, vuil en slijtage.

Bed verschonen: appeltje-eitje

En topdekmatrassen hebben nog meer voordelen. Het bed verschonen is namelijk ook appeltje-eitje. Je hoeft alleen maar de topdekmatras op te tillen, in plaats van zo’n zwaar exemplaar. Verder heb je geen last meer van de gleuf tussen twee losse matrassen én wordt je bed ook nog eens hoger en dus luxer! En wil je dat de twee helften van jouw tweepersoonsbed onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, omdat je een verstelbare bedbodem hebt? Kijk dan eens naar de split topdekmatrassen. Voor welk matras jij ook kiest, wij raden aan om vooral te gaan proefslapen. Welterusten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *