Heel wat jaren terug werd er nog wel eens wat minachtend gesproken over yoga. Dat zou iets voor geitenwollensokken zijn. Je weet wel, van die zweverige types. En als men het daar niet over had, dan werd er wel een beetje minachtend gelachen. Maar wat gaaf! Yoga is anno 2018 helemaal hip en steeds meer mensen liggen eens per week op een matje om totale ontspanning te ervaren.

Wat is yoga?
Yoga komt van het woord Yuj, het is een Sanskriet woord en betekent: ‘verbinding’. Yoga gaat om de verbinding tussen je geest en je lichaam. Middels diverse oefeningen is het de bedoeling om het evenwicht in het menselijk systeem te herstellen. Het uiteindelijke doel is een diep ontspannen gevoel te ervaren. Zeer welkom in de jachtige en veeleisende maatschappij van tegenwoordig.

Yogakleding
Voor een yogales is het heel belangrijk dat je soepele kleding draagt. Hierin kun je je lekker vrij bewegen. Handig is om een vestje of trui aan te doen die gemakkelijk aan en uit gaat. Bij sommige oefeningen moet er best hard gewerkt worden en kun je het behoorlijk warm krijgen. Eenmaal in een ontspannen houding kan het vestje weer aan. Yoga kun je doen op blote voeten, maar als je liever sokken draagt is dat natuurlijk ook goed.

Oefeningen
Als je start met yoga hoef je niet perse heel lenig te zijn. Gedurende de lessen zul je vanzelf gaan ervaren dat jouw lichaam steeds soepeler wordt. Diverse yogahoudingen hebben als doel om je organen, maar ook je gewrichten, bloedvaten, je zenuwstesel en je evenwicht beter te laten functioneren. Tijdens de lessen zul je spieren veel rekken en strekken, wat met yogakleding aan natuurlijk een stuk comfortabeler gaat. Je doorbloeding zal verbeteren en door het doen van adem- en ontspanningsoefeningen leer je heel bewust diep te ontspannen.

Bewustwording
Als je je eigen lichaam beter leert kennen heeft dat ook invloed op je geest. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Mentaal en emotioneel zul je meer energie ervaren. Als je met de volle aandacht je lichaam oefent en voelt krijg je een beter inzicht. Signalen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid of stress zul je eerder herkennen. Dan is het dus tijd om aan de noodrem te trekken. In dit geval: heerlijk je yogaoefeningen doen. Want iedereen die er ooit aan begonnen is zal het kunnen beamen. Yoga is verslavend en kun je gewoon niet meer mee stoppen. En wat gaaf dat dit een mega gezonde verslaving is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *